Buitenspeeldag

Hebben jullie het ook gezien in jullie agenda? Woensdag 21 april 2021 is het weer tijd voor de BUITENSPEELDAG! Je weet wel, die dag waarop alle televisieschermen op zwart komen te staan en de Haachtse kindjes allemaal buiten komen spelen op de evenementenweide. Dit is Fons en Maria (De Speelewei kikker en koe) ook niet ontgaan. Maar kan dat allemaal wel zomaar met de coronapandemie? En hoe zou de Buitenspeeldag er anders uit kunnen zien? Onze twee dierenvrienden gaan alvast op queeste naar antwoorden!

Al jaren staat de Buitenspeeldag met stip aangeduid in de agenda van de Haachtse kindjes. Jammer genoeg zal ook dit jaar een groot fysiek evenement niet mogelijk zijn. Toch willen we deze dag niet zomaar voorbij laten gaan!

De Buitenspeeldag is ontstaan uit het idee om kinderen (meer) buiten te laten spelen. In plaats van een groot evenement te organiseren met talloze attracties en springkastelen, gaan we met alle Haachtse kindjes terug naar de basis. Het buitenspelen zonder veel materiaal, poespas,… Want dat is gewoon leuk en heel eenvoudig te doen!

Op deze pagina kunnen jullie allemaal leuke tips, tricks en andere leuke ideetjes terugvinden. Weet je niet meer goed wat nu wel en niet kan volgens de coronamaatregelen? We begrijpen het! We houden deze voor jullie in de gaten en houden ze hieronder bij.

Vergeet zeker niet jullie Buitenspeeldag met ons te delen! Dit kan eenvoudig door de hashtags #hechthaacht #buitenspeeldag #ikspeelmee toe te voegen op jullie social media posts!

Onze ervaringsdeskundigen

Om de Haachtse kindjes te inspireren geven we jullie graag enkele keileuke tips, tricks en andere leuke ideetjes via korte filmpjes mee. En wie is er beter geschikt om deze te maken dan onze Haachtse jeugd- en sportverenigingen als ervaringsdeskundigen? Juist, niemand!

Buitenspeeldag bucketlist

Heb je geen idee hoe je een hele namiddag buitenspelen kan invullen? Misschien is deze Buitenspeeldag bucketlist wel jouw ideale leidraad! Heb je de opdracht vervuld? Zet dan maar snel een vinkje in het bolletje!

Download de bucketlist hier

Heb je geen printer thuis? Geen probleem! Er zijn ook exemplaren terug te vinden in GC Den Breughel, OCMW, Vrijetijdscomplex Den Dijk en de HaBoBIB.

Tips op het wereld wijde web

Buiten bovenstaande tips van onze ervaringsdeskundigen, zijn er ook heel wat terug te vinden op het internet. Meer nood aan inspiratie? Misschien kunnen onderstaande sites jou wel inspireren!

https://www.speelbank.be/

https://www.boerplay.com/buitenspeeltips/

https://www.kidsproof.nl/twente/blog/onze-top-10-buitenspeeltips

https://www.spelensite.be/

Natuurlijk zijn er buiten deze site nog talloze anderen terug te vinden. Typ in je zoekbalk ‘buitenspeel tips’ in, en ga maar eens op zoek!

1000 uren de deur uit met de buitenspeeltracker

Buitenspelen kan niet enkel op 21 april, maar 365 dagen lang! Dankzij de buitenspeeltracker kan je vanaf nu al jouw uren buitenpret bijhouden! Donwload hem, hang hem ergens op en kleir per buiten gespeeld uurtje, buitensportsessie, ontdekkingstocht in het bos,… een bolletje in!

Lukt het jou om op een jaar tijd 1000 uren buiten te spelen en een echte buitenspeelheld te worden?

Download de tracker hier

Heb je geen printer thuis? Geen probleem! Er zijn ook exemplaren terug te vinden in GC Den Breughel, OCMW, Vrijetijdscomplex Den Dijk en de HaBoBIB.

Speelstraat

Het inrichten van een speelstraat heeft als doel meer kinderen buiten te laten spelen. Niet elke woning beschikt over een grote tuin, door de mogelijkheid te bieden om het openbaar domein te gebruiken om te spelen, wil men meer kinderen de kans bieden om buiten te spelen.

Tot voor kort kon er vanaf april een speelstraat aangevraagd worden. De gemeente besliste om dit nu al vanaf 1 februari mogelijk te maken en dit tot 7 november. Een speelstraat kan ook niet alleen ingericht worden op vakantie-, feest- en weekenddagen maar nu ook op woensdagnamiddagen. Komt dat eventjes goed uit voor de Buitenspeeldag!

Om het organiseren van speelstraten te stimuleren, wordt er de mogelijkheid geboden om een speelkoffer te ontlenen voor de speelstraat. Deze optie kan vrijblijvend worden aangevinkt bij de aanvraag tot het organiseren van een speelstraat. Deze speelkoffers kunnen enkel aangevraagd worden door organisatoren van een speelstraat.

Wil je graag meer info over de speelstraten? Of wil je er meteen eentje aanvragen? Dat kan hier.

LET OP! Het is voorlopig onduidelijk of een speelstraat mogelijk zou zijn op 21 april door de coronamaatregelen. Alle aanvragen zullen onder voorbehoud worden verwerkt.

Andere plekjes om te spelen? 

Haacht kent enkele leuke speelplekjes. Meer informatie hierover vind je hier.

Coronamaatregelen

We kunnen er moeilijk om heen, de coronapandemie woedt nog steeds. Om het virus te stoppen zijn er verschillende regels van kracht. Deze zijn belangrijk voor de gezondheid van iedereen. Zo word jij niet ziek of kan je niemand ziek maken.

Het respecteren van de zes gouden regels blijft nog steeds centraal staan. Ter herinnering, deze zes gouden regels zijn:

  1. Respecteer de hygiëneregels.
  2. Oefen activiteiten bij voorkeur buiten uit.
  3. Heb aandacht voor kwetsbare personen.
  4. Houd minstens 1,5 m afstand.
  5. Beperk nauwe contacten.
  6. Respecteer de regels voor bijeenkomsten. (Max. met 4 personen boven de 12 jaar samenscholen)