Lokaal Loket Kinderopvang uit de startblokken

Gepubliceerd op donderdag 29 apr 2021 om 08:35

Op 1 mei 2021 lanceert gemeente Haacht het Lokaal Loket Kinderopvang. Via dit initiatief wil de gemeente de zoektocht van ouders naar kinderopvang vereenvoudigen. Zij kunnen zich vanaf nu richten tot één centraal infopunt voor hun opvangvraag.

Ouders kunnen via de website www.kinderopvanginmijnbuurt.be het aanbod aan opvang voor baby’s en peuters (0 tot 3 jaar) in Haacht raadplegen. Een gezin hoeft slechts één vraag te stellen naar de beschikbare opvangplaatsen. Na deze registratie behandelen de opvanginitiatieven de aanvragen autonoom binnen een redelijke termijn en informeren ze de ouders over de beschikbare opvangplaatsen.

Met het Lokaal Loket Kinderopvang wil Haacht verder werken aan een laagdrempelige toegang tot kinderopvang, ook voor kwetsbare gezinnen. Wie hulp nodig heeft bij de aanvraag, kan rekenen op de ondersteuning van het Huis van het Kind Haacht. Ouders kunnen daarvoor contact opnemen met huisvanhetkind@haacht.be of 016 / 26 94 29.

Het centraal aanmeldpunt heeft een dubbel voordeel. Enerzijds maakt de gemeente op deze manier het volledige aanbod kinderopvang zichtbaar en toegankelijk voor iedereen. Dat moet ouders een moeilijke zoektocht besparen. Anderzijds beschikt Haacht op dit moment niet over de instrumenten om de nood aan opvang te monitoren. Met dit centraal aanmeldingspunt krijgen we zicht op de noden aan kinderopvang. Vragen als hoeveel, waar, hoelang, ... houden een gemeente bezig natuurlijk. We vinden het belangrijk dat ieder kind een betaalbare plaats vindt in eigen (deel)gemeente. Op deze manier krijgen we binnen afzienbare tijd een zicht op waar de noden liggen en waar we moeten stimuleren.