Rookvrije speeltuinen in Haacht

Gepubliceerd op dinsdag 1 jun 2021 om 12:11
Onder het motto "zien roken, doet roken", worden alle gemeentelijke speelterreinen in Haacht rookvrij gemaakt i.k.v. 'Generatie Rookvrij'.

Rookvrije speeltuinen in Haacht 

De Haachtse kindergemeenteraad ging dit schooljaar aan de slag met het thema ‘rookvrije speeltuinen’. Hiervoor werden de Haachtse leerlingen bevraagd over Generatie Rookvrij en iedereen was hier een voorstander van. De kindergemeenteraad maakte werk van enkele acties om de speeltuinen van Haacht rookvrij te maken.

 

Eigen ontworpen borden en affiches 

De kindergemeenteraadsleden haalden hun creativiteit naar boven en ontwierpen zelf tekeningen en slogans voor rookvrije speeltuinen. Uit 20 ontwerpen werd een top 5 gemaakt, waarvan het beste ontwerp op verkeersborden gedrukt werd. Dit bord werd geplaatst aan zeven Haachtse speeltuinen. Op die manier wil de kindergemeenteraad rokers ontmoedigen om een sigaret op te steken aan de speeltuin. Ze vragen om niet te roken in het zicht van kinderen. De borden werden officieel ingehuldigd door de kinderburgemeester tijdens de laatste kindergemeenteraad aan de speeltuin van GC Den Breughel. Die officiële inhuldiging ging door op 31 mei, ofwel Werelddag Zonder Tabak! Van de vijf beste tekeningen werden affiches gemaakt en deze zullen opgehangen worden in de gemeentelijke gebouwen en de scholen.  

Bellenblaasactie 

Op 31 mei deed de kindergemeenteraad ook mee aan de nationale bellenblaasactie "ik blaas liever bellen dan rook". Hiermee zetten ze Generatie Rookvrij extra in de kijker.

Draag jij ook je steentje bij? 

Dat kan door niet te roken of dampen in het zicht van kinderen. Kinderen en jongeren spiegelen zich aan mensen waarnaar ze opkijken en kopiëren hun gedrag, ook rookgedrag. Zien roken doet roken. En wij vinden het belangrijk dat onze jeugd kan opgroeien in rookvrije omgevingen. Want rookvrij, da’s normaal. Gemeente Haacht maakt er werk van om stap voor stap meer plaatsen waar kinderen zijn, rookvrij te maken. Doe je mee?