Speelewei: animatoren

Speelewei is het gemeentelijk vakantiespeelplein tijdens de zomervakantie. Het is een plaats waar kinderen spelen en plezier maken. Wij zouden het top vinden, mocht jij ons team komen versterken en de kinderen en jezelf zo een onvergetelijke zomer bezorgen. Trommel naar hartenlust wat vrienden, broers, zussen en kennissen op om er samen een toptijd van te maken, de enige voorwaarde is dat ze dit jaar 16 worden of al zijn. 

Onze animatoren 

 • zijn gemotiveerde, enthousiaste en eventueel opgeleide jongeren,
 • werken het speelaanbod uit en spelen mee met de kinderen,
 • maken zelf ook plezier en beleven een leuke zomervakantie
 • staan door hun jeugdigheid het dichtst bij de leefwereld van de kinderen,
 • worden ondersteund door ervaren hoofdanimatoren en verantwoordelijken,
 • maken van ons speelplein al sinds 1989 een groot succes. 


Speelpleinwerk is  

 • veel meer dan kinderopvang: plezier maken is wat telt, 
 • echt jeugdwerk, een organisatie voor en door jongeren, 
 • een uitlaatklep voor je creatieve geest, 
 • een test voor je verantwoordelijkheidsskills,
 • vette spelen om het innerlijke kind in je er weer even uit te laten!  


De eindverantwoordelijkheid ligt bij de medewerkers van team Jeugd & Welzijn. Zij superviseren de speelpleinwerking en zijn samen met de hoofdanimatoren het aanspreekpunt voor ouders. Niet alleen tijdens de speelpleinuren

Onze speelpleinwerking stimuleert de betrokkenheid, verbondenheid en participatie van haar begeleidersploeg. Onze animatorenwerking is niet enkel actief tijdens de speelpleinuren. In de zomer zijn er wekelijks en onder het jaar maandelijks animatorenactiviteiten. Die organiseren we om de groepssfeer op-en-top te houden, zélfs wanneer er geen speelpleinwerking is. 

Waarom animator op Speelewei worden?

 • Je breidt je sociaal netwerk uit in je eigen buurt. Op Speelewei worden vriendschappen gesmeed voor de rest van je leven.
 • Het is laagdrempelig om in de werking te stappen als animator, zélfs op wat latere leeftijd, zonder ervaring en voorkennis.
 • Speelewei biedt je een vertrouwde plek waar je, onder begeleiding, fouten mag maken. Je wordt er de beste versie van jezelf.
 • Je wordt herkend in je gemeente en je inzet wordt erkend door kinderen, ouders en beleidsmakers.
 • Je krijgt een onkostenvergoeding. Na twee jaar ervaring (en met een attest ‘animator in het jeugdwerk’ op zak) word je vergoed als jobstudent.
 • Het is een zinvolle en leuke manier om zelf een fijne vakantie te beleven. 

Niet overtuigd? Lees hier wat onze animatoren zelf zeggen: 

“Een zomer zonder dit speelplein, is een zomer niet geleefd. Deze animatorenploeg is echt mijn tweede familie geworden. Ik zou niet weten wat ik zonder hen zou moeten doen. Ze halen het beste in me naar boven” - Dries Van Dessel, animator en hoofdanimator

"Je verveelt je geen enkele seconde. En kleedjes dragen, dat kan ik goed." - Senne Van Baelen, animator

“Speelewei heeft mij helemaal uit mijn kot gelokt. Ik heb veel meer energie op speelplein dan dat ik normaal heb en mijn zomers zijn veel kleurrijker dan daarvoor." - Lotte Geeraerts, animator

“Op Speelewei kan je een nieuwe leukere versie van jezelf zijn. Soms zelfs met een hele nieuwe naam! Groetjes Angelique.” – Merel Brughmans, animator en hoofdanimator

 "Ooit moe geweest? Hah. Probeer Speelewei! Kapot gaan maar ook veel plezier beleven!" - Pierric Delauré, animator en hoofdanimator

Opvraging en controle uittreksel strafregister 'Model 596.2'

Om minderjarigen beter te beschermen en een aantasting van hun fysieke, psychische of seksuele integriteit zoveel mogelijk te vermijden, voerde de Vlaamse Regering de verplichting in om bij nieuwe medewerkers in bepaalde functies een uittreksel uit het strafregister op te vragen en te controleren. Er bestaan 3 modellen van uittreksels. Model ‘Artikel 596.2’ is het ‘minderjarigenmodel’ en is het attest dat nodig is voor specifieke activiteiten met contacten met kinderen en jongeren, zoals animatie of begeleiding van minderjarigen.

Het type uittreksel ‘minderjarigenmodel’ vermeldt niet alle veroordelingen. Als meerderjarige zullen veroordelingen die zijn opgelopen als minderjarige bijvoorbeeld niet worden vermeld. Ook veroordelingen tot een werkstraf zullen niet terug te vinden zijn op het uittreksel. Bepaalde veroordelingen zullen enkel worden vermeld indien ze betrekking hebben op feiten ten aanzien van minderjarigen. Indien een rechter het verbod uitspreekt om deel uit te maken van een organisatie waarvan de activiteit in hoofdzaak gericht is op minderjarigen, zal dat verbod uiteraard wel vermeld worden op dit type uittreksel.

Bij jouw inschrijving als Speelewei animator zal je dus voortaan het Model ‘Artikel 596.2’ uit het strafregister moeten uploaden. Na controle, die wordt uitgevoerd door de verantwoordelijke medewerker van team Jeugd & Welzijn, zal dit uittreksel verwijdert worden. Enkel met een blanco model zal jouw inschrijving als animator van de speelpleinwerking aanvaard worden.

Waar kan je het uittreksel opvragen? 

Je kan een uittreksel voor jezelf aanvragen in de gemeente waar je gedomicilieerd bent. Inwoners van Haacht kunnen dit digitaal via deze link. Animatoren die in een andere gemeente wonen, kunnen best een kijkje nemen op de website van die gemeente.

LET OP! Opgevraagde uittreksels worden steeds gecontroleerd door de politie voor afhandeling. Dit kan een week in beslag nemen.

  

Zomer 2024

 • Speelewei zal dit jaar plaatsvinden van maandag 8 juli tot vrijdag 16 augustus.
 • 24 startende animatoren kunnen twee weken aan de slag en kunnen eventueel stage lopen om het attest ‘animator in het jeugdwerk’ te behalen.

Attest ‘animator in het jeugdwerk’: Wat is dat?

Een animatorattest is niet verplicht, maar wel een aanrader! Iemand met zo'n attest is volgens de wet “een jeugdwerker die kinderen en jongeren bij hun activiteiten binnen het jeugdwerk begeleidt”.
Om dit te behalen, volg je een kadervormingstraject: 

 1. Een cursus bij een erkende vereniging 
  Je steekt er heel wat zinvolle zaken op en je cursusgeld wordt tot 100 euro terugbetaald door de gemeente als je actief bent op Speelewei. Meer info over deze kadervormingsubsidie vind je hier.
 2. Stage op een erkende stageplaats (zoals Speelewei)
 3. Een positieve evaluatie 

Met dit attest op zak kan je na twee zomers worden vergoed als jobstudent. Zo belonen we onze animatoren die zich engageren en ervaring opbouwen.

Enkele organisaties waar je deze cursus kan volgen: