Vormingen i.k.v. de Week van de Groeilamp

Het aanbod is gratis, maar voor sommige activiteiten moet je vooraf inschrijven.

Bekijk het volledige programma voor de Week van de Groeilamp 2023

TitelSoortDatumTijdstipLocatie

VOLZET "Nee zeggen: waarom het belangrijk, maar ook zo moeilijk is" 

Lezingmaandag 15 mei20.00 – 21.30 uurHaBoBIB
Mediaopvoeding bij (bijna) tieners 
Reserveer plaatsen
Lezingmaandag 22 mei19.30 – 21.30 uurGC Den Breughel
VOLZET EHBO bij baby's en kinderenVormingdinsdag 23 mei19.00 – 22.00 uurGC Den Breughel
“Is mijn kind een slechte eter? En hoe hou ik het gezellig aan tafel voor iedereen?"

Reserveer plaatsen
Lezingdonderdag 25 mei20.00 – 21.30 uurHaBoBIB


Lezing: "Nee zeggen: waarom het belangrijk, maar ook zo moeilijk is"

door Nele Colle


Nee zeggen, keuzes maken en grenzen stellen, het is zo belangrijk. En toch zeggen we dan toch weer ja. Nele trok op onderzoek uit en leerde waarom het toch zo moeilijk is om die nee te zeggen. En wat je dan wel kan doen. Geen pleidooi voor een egoïstisch leven, of opstand tegen je baas, maar een lezing vol motivatie en tips voor een rijker en gelukkiger leven.

Reserveer plaatsen


Interactieve lezing: "Mediaopvoeding bij (bijna) tieners"

door DigiSaurus


Kinderen, tieners en hun schermen, ze lijken soms wel met elkaar vergroeid. Voor veel volwassenen blijft dat intensieve mediagebruik een raadsel: wat trekt hen daar precies in aan? En houdt al dat gamen, chatten en staren ook geen gevaren in?

In deze lezing kijken we met een kritische maar tegelijk ook positieve blik naar de aantrekkingskracht van games, sociale netwerken, vloggers ... Hoe moeten we onze kinderen en jongeren opvoeden om enerzijds weerbaar te zijn tegen de negatieve effecten van al deze media, maar hoe kunnen we hen ook optimaal voorbereiden op een samenleving die steeds meer digitaler is.

We geven je tips hoe jij als (groot)ouder de connectie kan maken met de digitale leefwereld van je (klein)kinderen. En zoeken naar manieren om er mee om te gaan als het toch eens fout loopt.

Schrijf je hier in!


Vorming: EHBO bij baby's en kinderen

door Rode Kruis Haacht


Geef je het best een kusje op de wonde? Nee, eigenlijk niet. Toch hoeft het niet veel moeilijker te zijn dan dit wijdverspreide gezegde. Wie zorg draagt voor baby’s of kinderen, hoeft geen expert te zijn om eerste hulp te kunnen bieden in eenvoudige of zelfs ernstigere situaties. Door enkele basishandelingen te leren, kan je al veel doen. Tijdens deze vorming leer je wat je zelf kan doen bij vaak voorkomende verwondingen en bij specifieke ziektebeelden.


Lezing: "Is mijn kind een slechte eter? En hoe hou ik het gezellig aan tafel voor iedereen?"

door Joke Van Hoeck

Joke Van Hoeck gaat met enkele ouders in gesprek over de dagelijkse uitdagingen aan tafel.
Je hebt net een uur staan koken in de keuken en het eerste dat je kind zegt is : "bweuh, dat is vies". Hoe ga je daarmee om zonder dat je al direct in een ruzie belandt?

Vorige week lustte je kind nog wel broccoli en vandaag niet. Hoe komt dat en hoe reageer je dan?
Je peuter van 1,5 zit liever onder of naast tafel dan op haar stoel. Wat doe je daarmee zodat ook jij rustig kan eten?
Je ene kind schrokt alles naar binnen en je ander kind doet er 10 keer zo lang over. Mag de ene dan vroeger van tafel of niet? Hoe zit het dan met dessert? Vanaf welke leeftijd moet een kind 'mooi' eten?

Aan de hand van verhalen uit het leven gegrepen, bespreekt Joke alles wat van eten een strijdtoneel kan maken en hoe je de rust kan laten terugkeren. Geen one size fits all oplossing, maar verschillende verhalen uit verschillende gezinnen en dus ook andere oplossingen.

Reserveer plaatsen