Zamel je mee kinder- en jeugdboeken in?

Gepubliceerd op maandag 27 feb 2023 om 10:03
De Kringwinkel zamelt gedurende de hele maand maart, samen met lokale partners HaBoBIB, Huis van het Kind Haacht en de kindergemeenteraad, kinder- en jeugdboeken in. Deze boeken zullen na afloop van deze actie een tweede leven krijgen bij kwetsbare kinderen en gezinnen.

 

Jeugdboekenmaand in maart

Elk jaar in maart vindt de jeugdboekenmaand plaats. Jeugdboekenmaand is een campagne voor alle kinderen en jongeren tussen 3 en 15 jaar. Tijdens deze maand vraagt Iedereen Leest aandacht voor het plezier van lezen, maar ook van voorlezen en naar illustraties kijken, aan de hand van een kwaliteitsvol aanbod. Elk jaar staat er een ander thema centraal en dit jaar is dat thema ‘geluk’.

Ongetwijfeld weet iedereen inmiddels dat het voor kinderen en jongeren belangrijk is om te kunnen lezen of om voorgelezen te kunnen worden. Toch is toegang tot lees- of prentenboeken vandaag de dag geen evidentie voor elk gezin of elk kind. In Vlaanderen leven 1 op 5 kinderen in armoede. Het zijn net deze kinderen die het moeilijker hebben zichzelf te ontwikkelen en waarbij de toegang tot mooie of kwaliteitsvolle kinder- en jeugdboeken minder evident is.

Zamel je ook mee kinder- en jeugdboeken in?

Net omdat leesvaardigheid een belangrijke parameter is in de bestrijding tegen armoede, organiseert de Kringwinkel een kinder- en jeugdboekeninzamelactie. Zo willen zij lezen nog beter toegankelijk maken voor elk kind.

De Haachtse kindergemeenteraad, die dit jaar rond het thema kinderarmoede werkt, Huis van het Kind Haacht en HaBoBIB zijn lokale partners van Kringwinkel ViTeS voor deze actie. Samen zamelen we gedurende de gehele maand maart kinder- en jeugdboeken in, die na afloop van deze actie verdeeld zullen worden aan kwetsbare kinderen en gezinnen en aan de partnerorganisaties die deze gezinnen ondersteunen.

Heb je thuis nog mooie kinder- en jeugdboeken, in goede staat, die een tweede leven verdienen? Verzamel kinder- en jeugdboeken geef ze in maart af bij één van onze drie lokale verzamelpunten:

  • Loket Huis van het Kind in GC Den Breughel, Wespelaarsesteenweg 85, 3150 Haacht
  • HaBoBIB, Verhaegenlaan 5, 3150 Haacht
  • Kringwinkel ViTeS, Nieuwstraat 20, 2150 Wespelaar


Op woensdag 29 maart 2023 zal de kindergemeenteraad de ingezamelde boeken afgeven aan de Kringwinkel bij een bezoek aan Kringwinkel ViTeS.

Zelf aan de slag met lezen of voorlezen?

Wil je als leraar met je klas of als ouder met je kind(eren) aan de slag in het thema van de jeugdboekenmaand? Deze handleiding focust op het belang van een vroege start en richt zich daarom op werken met boeken met kleuters. Naast praktische tips over interactief voorlezen vind je in deze handleiding een heleboel werkvormen die geen schrijf- en leesvaardigheid vereisen. De werkvormen zijn niet gekoppeld aan een bepaald boek. Dus kies jouw favoriete boek, zoek een werkvorm die bij je past en ga meteen aan de slag!

Wist je trouwens al dat Haacht een Boekstart-gemeente is? Via Boekstart wil Iedereen Leest tezamen met lokale partners Kind & Gezin en HaBoBIB, ouders samen met hun baby of peuter laten genieten van lees- en prentenboeken. Want wat je vroeg leert, leer je voor het leven. Zo is dat ook met lezen. Door jonge kinderen vroeg te laten kennismaken met boeken én de bibliotheek, gaat er een wereld van verbeelding én nieuwe woorden voor hen open. 

Meer info?

Bij vragen over de kinder- en boekeninzameling, kan u steeds terecht bij de Kringwinkel (per mail via ingrid.deroo@vites.be of 0490 645 311) of bij één van onze lokale partners.